• Client: Hollands Noorderkwartier Water Board
  • Location: Den Oever
  • Year: 2015

Levee Reinforcement Den Oever

Den Oever - The primary flooding defence along the Noorderhaven of Den Oever is being reinforced over its entire length, since the defence fails to comply with the applicable safety standard (the defence has been rejected due to height).

Linkedin | Twitter | Facebook

Levee Reinforcement Den Oever

Rising and broadening the levee is difficult, since the current residents will then be unable to see over it. Moreover, there is little room because historically valuable buildings stand on the inner-levee side, while on the outer side there is a port with companies and restaurants.

A principle solution of concrete steps, which are to subdue the waves, was chosen. That makes it possible to raise and broaden the levee minimally, meaning along with all of the business premises and homes, even the historically valuable tide-gauge building can be preserved. The steps form a grandstand that can also be used by visitors and local residents alike, such as during the 'Fishery Days'. You can still take a stroll over the levee. The design of the levee endeavours to have the flooding defence comply with the safety requirements set for a period of at least 50 years.

Project data

LocationDen Oever Google Maps
Size15 ha
Design2013-2015
Construction2017
ClientHollands Noorderkwartier Water Board
TeamTimo Cents, Joep van Baast
Levee Reinforcement Den Oever
Levee Reinforcement Den Oever
Levee Reinforcement Den Oever
Levee Reinforcement Den Oever
Levee Reinforcement Den Oever
Levee Reinforcement Den Oever
Levee Reinforcement Den Oever
Levee Reinforcement Den Oever