• Klant: Mobilis B.V.
  • Locatie: Groningen
  • Jaar: 2019

Station Groningen

Groningen - Arcadis Architecture & Landscape architecture / Urbanism participated in the competition for the new main railway station in Groningen. Our vision for the new station was to connect the monumental station building with the city and to create a breathtaking city destination. By designing a typical Groninger landscape with an iconic cloud-like canopy covering the traintracks, busstation, bikeparking and underground stationpassage, full of inspiring integrated art by Arno Coenen this iconic station has a timeless and international appearance. This integrated landscape, architectural and art design puts the station and the city on the map worldwide as the Groninger Museum did before. Locally ‘the Cloud’ connects the monumental station building with the new future developments of Groningen.

Linkedin | Twitter | Facebook

Station Groningen

Projectgegevens

LocatieGroningen Google Maps
OpdrachtStation Ontwerp
Ontwerp2018 - 2019
KlantMobilis B.V.
TeamLuc Veeger, Hans Smolenaers, Timo Cents, Joep van Baast, Ferry Streng
In samenwerking metCROSS Architecture - De Groot Installatiegroep - Jurriens Noord - Arno Coenen - Zwartlicht - WAX
Copyright afbeeldingenRenders: Arcadis - Zwartlicht - Wax
Award2d place
Station Groningen
Station Groningen
Station Groningen
Station Groningen
Station Groningen
Station Groningen
Station Groningen
Station Groningen