• Client: Gemeente Rotterdam
  • Location: Rotterdam
  • Year: 2017

Duurzaam Schouwburgplein, Rotterdam

Rotterdam - Het Schouwburgplein in Rotterdam is onderhevig aan een grootschalig duurzaamheidsproject. Op initiatief van de Rotterdamse Schouwburg streven alle lokale bewoners en organisaties er gezamenlijk naar om in 2030 honderd procent klimaatneutraal te zijn. Arcadis Landschapsarchitectuur & Stedenbouw bedacht een strategie om niet alleen het plein te vergroenen, maar ook de omgeving hierin mee te nemen.

Linkedin | Twitter | Facebook

Duurzaam Schouwburgplein, Rotterdam

Op 28 april jl. tekenden de Rotterdamse Schouwburg, gemeente Rotterdam, Arcadis, Dura Vermeer, Eneco, Imtech Building Services, TNO en Vereniging Verenigd Schouwburgplein een intentieverklaring. Het project is tevens de start van de alliantie ‘7 Square Endeavour’, waarin het Schouwburgplein samenwerkt met zes andere wereldpleinen waaraan een theater ligt.

Al in 2009 bracht de Rotterdamse Schouwburg de ambitie naar buiten om de ‘groenste’ schouwburg van Nederland te worden. In 2010 tekenden onder andere het Luxor, Theater Zuidplein, de Rotterdamse Schouwburg en de gemeente het convenant Duurzaam Theater Rotterdam, met als doel in 2025 vijftig procent minder CO2-emissie te bereiken ten opzichte van een nulmeting in het najaar van 2009. De verschillende maatregelen die de Rotterdamse Schouwburg onderzocht, zoals zonnepanelen op het dak, bleken onvoldoende om de uitstoot van het theater te compenseren, zegt programmeur Tom Helmer. ‘Daarom zijn we het groter gaan zoeken en hebben we allianties gesloten met alle omwonenden.’

Project data

LocationRotterdam Google Maps
Size6 ha
Design2017
Construction2020
ClientGemeente Rotterdam
TeamTimo Cents, Ferry Streng