• Datum: 27-12-2021

Voedselbos Driemanspolder

Den Haag, Zoetermeer - Weer beleven waar je voedsel vandaan komt, oude fruitrassen in leven houden, en kennis delen over duurzame voedselteelt. Voor menig bewoner van Den Haag en Zoetermeer was dat een droom; er was echter nog geen geschikte locatie!

De initiatiefnemers van Stichting Voedselbuurtbos GeuzeGroen kwamen met het idee dat De Nieuwe Driemanspolder hiervoor de ideale locatie zou zijn. Dicht bij de stad, omringd door nieuw te realiseren natuur én goed omsloten. Een waar Voedselbuurtbos moest het gaan worden! Ze hadden alleen nog hulp nodig om de plannen uit te werken en hiervoor een vergunning te krijgen.

Via de KNHM foundation benaderde de stichting Geuzegroen ARCADIS Landscape Architecture & Urbanism , vanwege onze kennis over het ontwerpen van voedselbossen, onder andere voor een eerder KNHM project in Venray.

Landschapsontwerper Wouter Veugelers, die werkte aan het project, vertelt: “In nauw contact met de vrijwilligers is er een gezamenlijk ontwerp gemaakt voor het voedselbuurtbos. We hielden regelmatig online ontwerp sessies waarin de Stichting Voedselbuurtbos de functies benoemde, Hans Smolenaers vertaalde dit in een esthetisch ontwerp en ik hield me bezig met hoe we deze functies technisch mogelijk konden maken samen met constructeurs.

Deze aanpak leverde een multifunctioneel ontwerp op, zo komen er rolstoeltoegankelijke paden en worden er bushcraft plekken ingericht waar kinderen kunnen leren en spelen. Uiteraard is er voldoende ruimte behouden om een grote variatie historische fruitbomen, vruchtdragende struiken en allerlei andere eetbare planten kwijt te kunnen. Naast het ontwerp voor het voedselbos is er geholpen bij het ontwerpen van een paviljoen die als hub voor alle activiteiten moet gaan dienen. Onze architecten kwamen onder andere met de oplossing om het paviljoen volledig self-sustaining op te zetten.

De constructie wordt zoveel mogelijk gemaakt met hergebruikte materialen. Niet alleen wordt het paviljoen nu de plek waar de vrijwilligers hun gereedschap kunnen opslaan en waar groente kan worden verwerkt, maar dient het gebouw ook als voorbeeld voor duurzaam bouwen.

Het harde werk van de vrijwilligersorganisatie en KNHM heeft zijn eerste vruchten al afgeworpen! (nog niet letterlijk) afgelopen maand heeft de Gemeente Zoetermeer, na eerder al de vergunning voor het voedselbuurtbos te hebben verleend, ook de vergunning voor de bouw van het paviljoen goed gekeurd. Binnenkort kan de buurt hier kennis komen opdoen, beleven en ontmoeten!

Beginnen jouw groene vingers te jeuken? Kijk op: https://geuzegroen.nl/