• Klant: Slokker
  • Locatie: Bredius, Muiden
  • Jaar: 2022

Bredius: De Wandeling

Bredius, Muiden - Veel woningzoekenden willen graag betaalbaar wonen in een gezonde, groene omgeving. Maar het aanbod is schaars helaas. De wachttijden voor sociale huurwoningen worden steeds langer en ook bij starters die een koopwoning zoeken, wordt het geduld ernstig beproefd. De gemeente Gooise Meren nam daarom het initiatief voor de ontwikkeling van het Bredius-terrein in Muiden. Door ontwikkelaars te vragen met een voorstel voor betaalbaar en gezond wonen te komen werd de markt uitgedaagd maximaal in te zetten op kwaliteit. Slokker Vastgoed BV nam deze handschoen graag op. Kwaliteit in zowel dienstverlening als het product staat bij hen centraal en daar sloot de ambitie van de gemeente naadloos bij aan.

Projectgegevens

LocatieBredius, Muiden Google Maps
OpdrachtLandschappelijk ontwerp: Schetsontwerp, Voorlopig Ontwerp, Definitief Ontwerp
KlantSlokker
In samenwerking metSlokker Vastgoed - Woningcorporatie: Het Gooi en Omstreken - Architectuur Maken - De omgevingspsycholoog - Woningcorporatie Dudok Wonen - De Wijde Blik - Alba Concepts - Ekowood Houses - Slokker Bouwgroep Amsterdam
Bredius: De Wandeling
Bredius: De Wandeling
Bredius: De Wandeling

Wetende dat het team Landschapsarchitectuur & Stedenbouw van Arcadis eerder succesvol was geweest bij vergelijkbare ontwikkelcompetities, vroeg Slokker ons hen te helpen bij het maken van het (winnende) plan. Wetende dat er geen blauwdruk was om deze opgave aan te pakken en bewust van de tijdsdruk waaronder we aan deze competitie moesten werken, formeerden we snel een team met daarin alle benodigde disciplines. Samen met Slokker, architectenbureau ‘Architectuur Maken’ en de omgevingspsycholoog Joren van Dijk, gingen we keihard aan de slag om zoveel mogelijk kwaliteit te realiseren zonder de haalbaar- en betaalbaarheid uit het oog te verliezen.

Landschapsarchitect Robert Kruijt: “Ontmoeten, bewegen en uitzicht op groen staan in ons ontwerp centraal. Samen met de architecten en omgevingspsycholoog vroegen we ons af hoe je sociale cohesie maximaal kunt stimuleren. Ook onderzochten we hoe je optimaal kunt aansluiten bij de omgeving en bestaande wandel- en fietsroutes, zodat er korte en lange rondjes ontstaan. Met onze ecoloog verkenden we de mogelijkheden voor natuurinclusief bouwen want we willen dat iedere bewoner vanuit zijn eigen woning contact met de natuur ervaart”. Onze landschapsarchitecten bedachten speelplekken vlak bij de gebouwen voor de kleinste bewoners. Hier komen niet alleen de kinderen uit de buurt samen maar ook hun ouders ontmoeten elkaar daar. Verder ontwierpen ze aantrekkelijke wandelrondjes in de buurt en naar het centrum, deels langs een nieuwe vijver. De gebouwen en de buitenruimte vormen samen een biotoop, voor soorten die in de stad voorkomen, waar je als bewoner onderdeel van bent.”

De gemeente Gooise Meren verkoos het plan van Slokker Vastgoed BV als beste inzending. Zij beoordeelde onder andere de manier waarop sociale cohesie bevorderd wordt als uitstekend en de continuering van het landschap (inclusief wandel- en fietsroutes) als zeer goed. Het plan wordt nu verder uitgewerkt. Dankzij het initiatief van de gemeente Gooise Meren en het plan van Slokker Vastgoed BV komt de droom van maar liefst 90 gezinnen in Muiden uit: betaalbare woningen in een gezonde omgeving!