• Locatie: Parijs, Frankrijk
  • Jaar: 2022

Parc des Ovales

Parijs, Frankrijk - De drukke D50 verbindt de stad Parijs met Parc de l'Aire des Vents en het 2024 Olympic Media Village. Het is een brede weg, dicht gelegen bij het buurtje 'La Comète'. De luchtkwaliteit langs deze weg en in de wijk La Comète liet te wensen over en diende te worden verbeterd. Binnen de visie van de stad om Parijs drastisch te vergroenen en om een groene verbinding te leggen tussen het Media Village, het park, buurt La Comète en de rest van de stad, ontstond het idee om hier een groene, vriendelijke plek van te maken voor zowel bewoners van de buurt als voor bezoekers.

Projectgegevens

LocatieParijs, Frankrijk
TeamBas Dijkhoff, Inge Noten, Hans Smolenaers
Copyright afbeeldingenArcadis
Parc des Ovales
Parc des Ovales

In samenwerking met Arcadis Frankrijk werd Arcadis Landschapsarchitectuur en Stedenbouw gevraagd om een schetsontwerp te maken voor het park, om aan te tonen welke transformatie hier mogelijk zou zijn en welke sfeer en voordelen deze transformatie zou kunnen opleveren.

Het ontwerp van het park bestaat uit drie ovalen die elkaar opvolgen in de lengte van het park. Iedere ovaal kent zijn eigen identiteit en programma. Ovaal 1, 'La Place', wordt gekenmerkt door elementen uit een traditioneel Frans dorpsplein, een ontmoetingsplek met verschillende bankjes, petanque banen en een fontein. Ovaal 2, 'Jeux et Sports', nodigt uit tot beweging voor jong en oud, met verschillende fitnesstoestellen, een speeltuin en een voetbalveldje. Ovaal 3, 'La Scène', heeft een kleine kiosk voor straatoptredens en een paviljoen waar men wat drinken kan halen. De drie ovalen liggen verdiept, zodat er goed zicht op is. De grond die wordt weggehaald uit de ovalen wordt weer aangebracht als kleine heuvels aan de randen van het park, om een groener karakter te creëren en omliggende infrastructuur aan het zicht te onttrekken. Verschillende typen bomen, met verschillende bloeiperiodes, zorgen voor een dynamisch beeld per ovaal gedurende het jaar.

Duurzame mobiliteit staat voorop. De D50 wordt teruggebracht van een 4-baans naar een 2-baans weg en er wordt een kwalitatief fietspad aan toegevoegd. Ook krijgt het park een halfverdiepte fietsenstalling.

Het resultaat is een schetsontwerp voor een park dat de D50 deels vervangt en de buurt La Comète, het Parc de l'Aire des Vents en het Olympic Media Village beter verbindt met elkaar en met de rest van Parijs. De luchtkwaliteit zal verbeteren en het geluidsoverlast zal drastisch verminderen als dit ontwerp gerealiseerd wordt. Een waardige toevoeging aan de vergroeningsslag die Parijs te wachten staat.