• Klant: CBRE Investment Management
  • Locatie: Amsterdam
  • Jaar: 2023

World Trade Center Patio

Amsterdam - Het prestigieuze World Trade Center, aan de Amsterdamse Zuidas, is het grootste kantoorcomplex van Nederland. Het vormt een gemeenschap met een rijke collectie aan hoogwaardige faciliteiten. In het hart van het World Trade Center ligt de patio: tot voor kort een onaantrekkelijke buitenruimte omringd door de imposante gevels van het zakencentrum. Arcadis Landschapsarchitectuur en Stedenbouw heeft deze patio getransformeerd tot een hoogwaardige verblijfsruimte: een groene oase ten midden van de Zuidas.

Projectgegevens

LocatieAmsterdam
Ontwerp2022
In uitvoering2023
KlantCBRE Investment Management
TeamLeonieke Heldens, Bas Dijkhoff, Iryna Chaus, John Boon, Wouter Veugelers, Afsaneh Sadeghi
In samenwerking metKoninklijke Ginkel Groep
Copyright afbeeldingenArcadis
World Trade Center Patio
World Trade Center Patio
World Trade Center Patio

CBRE Investment Management, de eigenaar van het WTC, vroeg Arcadis Landschapsarchitectuur en Stedenbouw een ontwerp te maken voor de patio en hier een aantrekkelijke en toekomstbestendige buitenruimte van te maken. Vanwege het succesvol afgeronde ontwerp- en realisatietraject van de daktuinen op de nieuwste uitbreiding van het WTC, Tower Ten, is er het vertrouwen in Arcadis om de ambities en beoogde uitstraling van het WTC om te zetten tot een hoogwaardig en gebruiksvriendelijk ontwerp voor de patio: het nieuwe groene hart van het World Trade Center.

De ligging en opbouw van de patio kenden een aantal uitdagingen waar Arcadis Landschapsarchitectuur en Stedenbouw een oplossing voor heeft geboden. De patio ligt op verdieping 2 en is een daktuin. Het plaatsen van bomen diende te gebeuren bovenop een strakke rij kolommen van de onderliggende parkeergarage. Door te kiezen voor een variatie aan soorten en deze zo organisch mogelijk te positioneren, slaagden we erin een natuurlijk beeld te creëren.

De logistieke bevoorrading van het WTC grenst direct aan de patio. De opening tussen dit hof en de patio zorgde voor een hoop geluidsoverlast en een onaangenaam windklimaat. We losten dit op door een groene wand te plaatsen: 41 meter lang en 2,5 meter hoog. De gebruikswaarde van de patio nam toe door een vermindering van windhinder en een afname van geluidsoverlast van de logistieke zone en nabijgelegen infra, zoals het spoor en de A10.

Gedurende het gehele jaar blijft de patio een groene plek. Door slimme keuzes van groenblijvende beplanting en bomen, zoals een tsuga, en schaduwbeplanting, behoudt de patio haar weelderige karakter tijdens ieder seizoen.

Het resultaat is een groene oase dat een contrast vormt met het steriele, eigentijdse karakter van het World Trade Center. De patio speelt een grote rol in het aantrekken en vasthouden van bedrijven en talent voor het zakencentrum en biedt ruimte voor verschillende gebruiksvormen, zoals een lunchwandeling, telefoongesprek, vergadering, sportsessie of borrel. Zo hebben we een dynamische, gebruiksvriendelijke en toekomstigbestendige plek gecreëerd voor gebruikers en bezoekers van het WTC.