• Klant: Landscape Institute of Wuhan
  • Locatie: Wuhan, China
  • Jaar: 2016

Landschapspark Donghu Lake, Visitors island, Wuhan, China

Wuhan, China - Het Oostmeer van Wuhan heeft een wateroppervlak van 33 vierkante kilometer en is daarmee het grootste meer binnen een stedelijke omgeving in China. Samen met de aangrenzende groene gebieden beslaat het een oppervlakte van 88 vierkante kilometer. Het is een belangrijk toeristisch gebied in China en trekt jaarlijks meer dan een miljoen mensen. De aantrekkingskracht van het grote meer wordt versterkt door locaties als de Botanische Tuin, het ‘Ma Anshan Forest Park’, de ‘Moshan Hill Scenic Spot’ en de ‘Luoyan Scenic Area’.

Projectgegevens

LocatieWuhan, China
OpdrachtOntwerp Schiereiland
Omvang5000 m2
Ontwerp2016
KlantLandscape Institute of Wuhan
TeamJohn Boon, Kees Neven, Joep van Baast, Hans Smolenaers
In samenwerking metArcadis China
Landschapspark Donghu Lake, Visitors island, Wuhan, China
Landschapspark Donghu Lake, Visitors island, Wuhan, China

De oorspronkelijke dijkwegen die door het meer liepen zijn inmiddels fietspaden worden. Dit heeft het gebied zeer aantrekkelijk gemaakt voor recreatief gebruik. Op één bepaald punt, waar drie fietsroutes samenkomen, ligt een klein schiereiland (ca. 5000 m2). Dit schiereiland biedt uitzicht op de Moshan Hill Scenic Spot. Je hebt er een schitterend zicht op de tempel en de toren op de groene heuvels. Het feit dat het Oostmeer door stedelijk gebied is omgeven, maakt dit een plek van sterke contrasten. Soms is de stad duidelijk aanwezig, maar op andere momenten waan je je midden in de natuur. Deze contrasten vormen een belangrijk pluspunt. Aan de westelijke zijde krijgt men een beeld van een groene waterkant (‘Tingtao Scenic Area’) met op de achtergrond de indrukwekkende skyline gevormd door de hoge gebouwen van de stad. Het beeld aan de zuidzijde wordt gedomineerd door groene heuvels met slechts enkele historische, markante gebouwen.

Wij vonden dat het schiereiland niet alleen een plaats moest zijn om van het mooie uitzicht op de Moshan Hill te genieten, maar ook om aan het dagelijkse leven in de stad te ontsnappen. Een plaats waar mensen hun hoofd leeg kunnen maken en de natuur kunnen ervaren. Hoewel het schiereiland aantrekkelijk genoeg zou moeten zijn voor een bezoek, denken we ook dat het uiterlijk hiervan redelijk bescheiden moest blijven. Het zou niet de ervaring van de bezoekers van de natuurlijke omgeving moeten verstoren. Een ander thema waar we gebruik van maakten is ‘contrast’. Contrast tussen binnen en buiten, beweging en stilstand, klein en groot, stil en druk, formeel en informeel, cultuur en natuur, beschut en open, enzovoort.