• Datum: 06-05-2021

Genieten van de bloesem in buurtschap Het Burgje, Odijk

Odijk - “Veel gezinnen in de regio Utrecht zoeken naar geschikte woonruimte, passend bij hun leefstijl. Door de schaarste op de woonmarkt valt er helaas weinig te kiezen voor hen. Explorius Vastgoedontwikkeling B.V. uit Rijssen wilde daarom bij Odijk echt iets bijzonders realiseren voor mensen die de historie van de plek, duurzaamheid en sociale cohesie belangrijk vinden. Omdat eerder succesvol was samengewerkt, vroegen zij Arcadis Landschapsarchitectuur en Stedenbouw het idee voor een kleinschalig buurtschap vorm te geven.

“Veel gezinnen in de regio Utrecht zoeken naar geschikte woonruimte, passend bij hun leefstijl. Door de schaarste op de woonmarkt valt er helaas weinig te kiezen voor hen. Explorius Vastgoedontwikkeling B.V. uit Rijssen wilde daarom bij Odijk echt iets bijzonders realiseren voor mensen die de historie van de plek, duurzaamheid en sociale cohesie belangrijk vinden. Omdat eerder succesvol was samengewerkt, vroegen zij Arcadis Landschapsarchitectuur en Stedenbouw het idee voor een kleinschalig buurtschap vorm te geven.

Joep van Baast en John Boon besloten een bestaande boomgaard en een Romeins grafveld te behouden als centrale plekken binnen het buurtschap. Het bleek een flinke puzzel om de juiste sfeer te bewaren en iedere woning een fijne plek te geven. Niet alleen de woningen maar het hele stedenbouwkundige plan werd bovendien volgens ambitieuze duurzaamheidsprincipes ontworpen (GPR-stedenbouw). Het resultaat dat Explorius heeft bereikt voor de gezinnen in de regio Utrecht die een bijzondere woonplek zochten is fantastisch. Met de insteek die ons team koos, is niet alleen een heel duurzaam buurtschap ontstaan maar zijn ook de harten van de bewoners gestolen. Zeker toen ze dit voorjaar voor het eerst van de bloeiende bloesems konden genieten!”