• Klant: Regio Venlo Floriade 2012 BV
  • Locatie: Venlo
  • Jaar: 2012

Belevingspark, Wereldtuinbouw -tentoonstelling Floriade 2012

Venlo - Ruim twee miljoen bezoekers genoten van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 in Venlo. Bij de ontwikkeling van deze grootste tuinbouwexpo ter wereld is voorgesorteerd op de eindbestemming: Venlo GreenPark. Dit duurzame businesspark combineert werk met groen en ontspanning.

Projectgegevens

LocatieVenlo Google Maps
OpdrachtWereldtentoonstelling
Omvang65ha
Ontwerp2007-2012
In uitvoering2010-2012
KlantRegio Venlo Floriade 2012 BV
TeamJohn Boon, Kees Neven, Leonieke Heldens
Belevingspark, Wereldtuinbouw -tentoonstelling Floriade 2012
Belevingspark, Wereldtuinbouw -tentoonstelling Floriade 2012
Belevingspark, Wereldtuinbouw -tentoonstelling Floriade 2012

Voor gastheer Regio Venlo heeft Arcadis het basispark van Floriade 2012 ontworpen en op tijd én binnen het gestelde budget opgeleverd. Het uit bos en akker bestaande terrein van 66 hectare groot, is geschikt gemaakt voor het zes maanden durende evenement. Maar nadrukkelijk ook voor de bestemming daarna: Venlo Greenpark, een hoogwaardig, duurzaam bedrijventerrein voor de tuinbouwsector.

Floriade 2012 is een eigentijds belevenisevenement in het decor van een eeuwenoud cultuurlandschap. Met het ontwerp van Floriade 2012 sorteerde Arcadis voor op de eindbestemming van deze plek. In het ontwerp zijn verleden, heden en toekomst slim en duurzaam met elkaar verknoopt. Het ontwerpteam ontwierp vijf beleveniswerelden in het bestaande bos. Deze vijf werelden gaven uitdrukking aan de vijf centrale thema’s; Education & Innovation, Environment, Green Engine, Relax & Heal en World Show Stage. Het bestaande bos werd geïntegreerd in het ontwerp, maar ook de aanwezige historische relicten werden opgenomen en tot een onderdeel van de totaalbeleving gemaakt.

Floriade 2012 heeft een krachtige impuls aan het duurzaamheidsbewustzijn van de regio gegeven. En is motor achter tal van groene innovaties: in proces, systemen (water, energie, afval, materialen en mensen) en in het veld. Arcadis heeft Floriade 2012 ontworpen en gerealiseerd volgens de ‘Venlo Principles’, geïnspireerd door de principes van de cradle-to-cradle-filosofie.

De bezoekers beoordeelden het park gemiddeld met een 8,5 en het evenement werd door CNN uitgeroepen tot de top tien van te bezoeken plekken in 2012 wereldwijd.