• Klant: Longgang office of urban planning, land and resources commission of Shenzhen municipality
  • Locatie: Shenzhen (CH)
  • Jaar: 2018-2019

Longgang Riverpark Shenzhen

Shenzhen (CH) - Wereldwijd worden steden gedwongen de vicieuze cirkel van stedelijke overstromingen, degradatie van waterwegen en overmatige winning van grondwater aan te pakken als gevolg van snelle stedelijke ontwikkeling in overstromingsgevoelige gebieden. De bevolking van Shenzhen is de afgelopen 40 jaar met een verbazingwekkende snelheid van meer dan 9 miljoen mensen gegroeid. De Chinese stad is grotendeels gebouwd in de vallei van de Longgang-rivier en wordt geconfronteerd met overstromingen tijdens het hevige regenseizoen.

Projectgegevens

LocatieShenzhen (CH)
OpdrachtVisie, Masterplan
Omvang50 km²
Ontwerp2018-2019
KlantLonggang office of urban planning, land and resources commission of Shenzhen municipality
TeamJohn Boon, Robbert Jongerius, Ferry Streng, Joeri van Trijp, Martijn Loonen
In samenwerking metShenzhen University, CRTKL China
Copyright afbeeldingenArcadis - CRTKL
Longgang Riverpark Shenzhen
Longgang Riverpark Shenzhen
Longgang Riverpark Shenzhen

Samen met CRTKL en de Universiteit van Shenzhen hebben wij een masterplan gemaakt voor 50 km2 rivierverbetering in de stad. Het uitgangspunt van het plan is de transformatie van de gekanaliseerde rivier met industrie naar een parkachtige en natuurlijke rivier met brede oevers als groene ader door een nieuw aantrekkelijk stadscentrum. Het resultaat is een nature-based design waarbij het natuurlijke riviersysteem met hoofdrivier en kreken en de topografie de blauwdruk zijn.

Het Masterplan is opgebouwd in vier verschillende stappen: activeer de hoofdrivier, de wederopstanding van de kreken, verbreding en vergroening van de rivieroevers en het verbinden van de stedelijke groenstructuur met het omringende berglandschap. Het riviersysteem is onderverdeeld in vijf themagebieden: volkscultuur, de groene beweging, ecologische recreatie, stadslandschap en wetenschap en onderwijs. Voor elke zone integreerde het team een nieuwe stadsontwikkeling die aansluit bij het thema met het Longgang Riverpark.

De stad Shenzhen wordt met dit park een klimaatbestendige stad. Door de groenblauwe parkstructuren langs de kreken is het omringende berglandschap nooit ver weg. Het rivierdal keert terug in het hart van de stad en biedt schaduw, frisse lucht, aantrekkelijke recreatie en een gezond stadsleven. Het Longgang Riverpark verrijkt de levenskwaliteit van meer dan tien miljoen mensen.