• Klant: G+S Vastgoed
  • Locatie: Stationsgebied Utrecht
  • Jaar: 2017-2020

Tuinen Torens Wonderwoods

Stationsgebied Utrecht - In 2030 passeert de stad Utrecht de grens van 400.000 inwoners. De groei wordt voornamelijk binnenstedelijk opgelost. Het stadsbestuur streeft een gezonde, duurzame en leefbare toekomst na. Het Healthy Urban Quartre - gelegen nabij de Jaarbeurs - is het eerste bestemmingsplan waarin de ambities van de stad voor gezond stedelijke leven verregaand zijn doorgevoerd.

Projectgegevens

LocatieStationsgebied Utrecht Google Maps
OpdrachtSO, VO, DO, TO, TO+, UO
Omvang5 ha
Ontwerp2017-2020
In uitvoering2022
KlantG+S Vastgoed
TeamLeonieke Heldens, Robert Kruijt, Ferry Streng, Joep van Baast, Hans Smolenaers, Wouter Veugelers
In samenwerking metStefano Boeri Architetti, MVSA architects
Tuinen Torens Wonderwoods
Tuinen Torens Wonderwoods
Tuinen Torens Wonderwoods
Tuinen Torens Wonderwoods
Tuinen Torens Wonderwoods

Voor één van de ontwikkelingen in dit gebied, het project Wonderwoods, maakten wij het landschappelijke ontwerp. Het plan omvat twee torens van 90 en 70 meter hoog waarin plaats is voor wonen, werken, ontspanning en vermaak. ’Natuur’ en ‘stenen’ worden hier op unieke wijze met elkaar verweven. De hoogste toren - ontworpen door architect Stefano Boeri , bekend van het Bosco Verticale in Milaan - is een verticaal bos met beplanting op de balkons en aan de gevel. De toren van MVSA Architects heeft kenmerkende rondingen, diverse daktuinen en veel groen aan de binnenkant.

“Het plan Wonderwoods is een aanwinst voor de stad. Er komen twee unieke woontorens die de groene, gezonde en duurzame verstedelijking uitstralen die we in Utrecht zo graag willen en die de toon zetten voor het nieuwe Beurskwartier.” (Wethouder Victor Everhardt)

De inrichting van de door ons ontworpen daktuinen is geïnspireerd op de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. De bomen en planten op, in en rond de torens verbeteren de luchtkwaliteit in het hart van de stad en dempen het stadsgeluid.

Het resultaat van ons ontwerp voor Wonderwoods is dat mensen straks wonen en werken midden in de stad én midden in het groen. Zo dragen we bij aan een gezond en gelukkig leven in de stad Utrecht.